Fototarget

Go Back   Fototarget > FotoPro - info zone > PRO Foto - info - discutii generale
User Name
Password
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

căutare personalizată
Reply

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 24-03-2006, 01:09   #1
Sibelius

Admin

Sibelius's Avatar

Sibelius is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Sibelius
Fotografia in locuri publice (sau drepturile fotografului)

"Fotografiatul interzis" a devenit un deja vu în lumea fotografilor români. Pe unde te plimbi și încerci să faci o poză te trezești că apare câte un agent de pază care îți aruncă un "n-aveți voie să pozați aici".

Propun să trecem în revistă aici locurile în care ni s-a interzis să fotografiem, pentru ca să evităm incidente viitoare soldate cu cine știe ce sancțiuni aberante (confiscat carduri, aparate foto, scos filmul din aparat, etc).

Eu m-am izbit de "vigilența" agenților de pază la:
- Gara de Est (cel mai recent eveniment)
- în cimitirul Belu
- la metrou
- în Mall Vitan (mai nou au afișat siglă cu foto interzis)
- Palatul Kretzulescu (interzis fotografiatul de pe trotuarul cu clădirea, dacă treci strada ai voie să faci câte poze vrei )

Evit din start aeroporturile și unitățile militare.

EXPOSE
Sibelius is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2006, 01:34   #2
miahi

Membru

miahi's Avatar

miahi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to miahi
Se pare că nu există prea multă legislație pe tema asta, doar ceva legat de secrete de stat.
http://www.badorgood.com/detailq.php?id=497

ALMDFCFFȘG
miahi is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2006, 03:13   #3
puterfixer

Membru

puterfixer's Avatar

puterfixer is on a distinguished road
Într-o țară în care grupurile mai mari de 3 persoane trebuiau să ceară permisiune de la primărie ca să se întâlnească fără a fi pasibile de amendă, putem pleca de la presupunerea că fotografiatul nu este permis cam în orice spațiu comercial sau privat, cu excepția situațiilor în care avem încuviințarea proprietarului sau organelor abilitate, etc. La faza cu gara, io m-aș fi dus la șeful de stație, i-aș fi dat o carte de vizită personală (fără legătură cu vreo firmă, doar numele, adresa și numărul de telefon mobil) și cartea de identitate, i-aș fi spus că-s fotograf amator și că încerc să-mi exersez simțul artistic prin gară, că nu-s cu talibanii sau cu vreo revistă ca să folosesc imaginile în scop comercial, și în cele din urmă să-i cer permisiunea de a poza prin gară. N-are de unde ști cine-s și ce treabă am, are și el niște responsabilități și poate s-o ia în barbă pentru că a riscat și a ieșit prost, așa că presupun că-l ține pe „nu” în brațe și-i încuiat la cap încât trăbă muncă de convingere ca să mă lase să pozez. Până-s outsider, „normal” că mă refuză.
Old 24-03-2006, 07:23   #4
Sibelius

Admin

Sibelius's Avatar

Ionuț Nidelea (piccolino) - La Piață.

EXPOSE
Old 24-03-2006, 09:20   #5
termita

Membru

termita is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to termita Send a message via Skype to termita
Confirm metroul, explicația a fost "știți și Dvs., cu teroriștii ăștia... io nu știu ce să zic, mie mi-au spus de sus..." (un lucrător care a fost chemat de doamnele de sus și i s-a zis să mă oprească de la activități subversive )
termita is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2006, 10:40   #6
VyRuZ

SuperMod

VyRuZ's Avatar

VyRuZ is on a distinguished road
Hmm, până acum m-am lovit de căpățâni de lemn doar în Tomis Mall, Constanța. Culmea e că fotografiam cu telefonul mobil.
Am reușit în rest să fotografiez chiar și o zi întreagă (2 ore) din activitatea unui polițai examinator la școala de șoferi Autogeneral. Totul e să alegi momentul potrivit și să ții camera ascunsă până când găsești exact locul potrivit pentru cadrul pe care-l ai în cap. Atunci scoți repede de tot camera, încadrezi, declanșezi, o bagi în husă rapid, din mișcare și pa și la reveREDEre.
Dacă vine cineva, să-mi arate semnul de interzis. UNDE SCRIE FRATE CĂ N-AM VOIE SĂ FAC POZE? Până nu văd semnul, eu nu șterg nimic. Dacă vrea să mă rețină la secție, îi răspund să mă dea-n judecată sau să-mi arate pasajul de lege care îi conferă dreptul să mă rețină. Care e problema?

"Welcome to Viking. If you want rockets, press four. If you want weapons, press five. If you know the enemy you want to kill, press seven."
VyRuZ is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2006, 10:46   #7
coti

Membru

coti's Avatar

coti is on a distinguished road
In astfel de locuri e bun un digital f. compact. Dezactivezi flash-ul si pui un ISO mai mare, poate un 200 sau 400 daca nu deranjeaza zgomotul pe imagine. Lucrezi cu el in palma fara sa te uiti pe LCD insa trebuie antrenament si card mare ca sa faci multe declansari in speranta ca va iesi ceva ok.
E si normal sa sara pe noi paza cand scoti ditamai DSLR-eu cu un tun de 100-400 pe el Eu am patit asa ceva la manastirea Dragomirna (e in apropierea Sucevei) acum vreo 5 ani. M-a zarit o maicuta cu Nikon-ul la ochi si a venit glont la mine sa ma intrebe de sanatate. I-am aratat bonul pt. fotografiere si mi-a ras in nas ca ala e valabil pentru turisti iar eu chipurile as fi "profi" (as vrea eu :B ) si fac poze pt. carti postale sau albume care vor fi vandute. Am intrebat-o senin de unde stie toate astea si dupa ce i-am aratat familia la iarba verde la liziera padurii mi-a dat voie insa ma pandea de la distanta.
coti is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2006, 11:04   #8
hulubei

Membru

hulubei is on a distinguished road
Sibelius, trebuie să înțelegi că restricțiile acelea vin în ajutorul tău și nu în defavoarea ta. Ei nu au de unde să știe că nu ești decât un simplu fotograf amator, iar probarea acestei posibiltăți e mult prea complicată așa că este mai simplu și sigur să spui NU. În caz că reușești să le demonstrezi, vei putea să faci imagini în zone considerate strategice (mai nou și metrourile, gările erau de mult puncte strategice, idem poduri și depouri). În cimitir se poate pune chiar bunul simț în special dacă cimitirul este populat cu oameni veniți să jelească pe cineva drag ori să îngroape pe cineva (nu cred că vrei să fii deranjat de un fotograf morbid la înmormântarea cuiva drag - reacția unora dintre cei îndurerați poate fi violentă chiar, poate ieși iureș, deci chiar dacă nu-ți pasă de moralitatea de care ziceam, macar de faptul că iști scandal și tot e în binele tău să faci poze în cimitire mai pe ascuns). În magazine e normal, e vorba de concurența, de fapt se poate să fie interzis în mod general și nu doar ca reguli interioare să nu ai voie să fotografiezi.
Despre acel palat nu mă pot exprima, poate doar era considerat ca un punct bun pentru realizarea imaginilor stil vederi (vezi cazul lui coti), iar inteligenții de acolo nu știau de existența teleurilor (ori nu se așteptau de la jucăria ta la așa ceva), ori de la distanță îți apăreau tot felul de obstacole în obiectiv și de aia te lăsau, imaginea finală fiind departe de una perfectă pentru vânzare.
Nu sunt deloc împotriva fotografiatului, în special când e vorba de ceva privat. Nu agreez să mă fotografieze oameni pe drum așa că nu o fac nici eu decât dacă cer explicit acordul. Nu agreez să-mi fotografieze nimeni în detaliu casa și nu voi accepta să mi se fotografieze clădirea firmei în detaliu (cred).
Dacă ne uităm mai puțin în spate și scăpăm de ideologia comunistă când totul aparținea statului și implicit poporului, acum totul s-a cam privatizat. Poți considera gara aceea ca domeniu privat până la urmă (parcă știam că CFR s-a privatizat, probabil odată cu el toate gările). La fel și Metroul. Deci oricât ne-am zgâria pe ochi, nu ne mai aparține acea zonă și trebuie să respectăm regulamentul gazdei așa cum o facem aici pe forum. Ne-au mai rămas, o vreme, drumurile și șoselele
hulubei is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2006, 11:13   #9
Sibelius

Admin

Sibelius's Avatar

Tot nu m-ai înțeles. Legislația în vigoare specifică faptul că instituțiile sunt obligate să afișeze la loc vizibil însemnele specifice interzicerii fotografiatului. Atâta timp cât aceste semne nu există, n-ai de unde să știi că și la 100m de gară (cam pe unde fotografiam eu) e zonă în care fotografiatul e interzis. Atâta timp cât pe acea pasarelă pietonală e liber accesul publicului eu nu am de unde să știu că e interzis fotografiatul.

În cimitir fotografiam monumente. Parcă și tu ai ceva poze din cimitir. De ce le-ai făcut?
Nu aș fi chiar atât de morbid încât să fotografiez îngroparea altuia. Poate pentru ceremonia mea de final o să las o vorbă.

P.S. Îți recomand din nou să citești discuțiile purtate pe Softpedia și pe Badorgood. Ai link-urile în acest topic și în celălalt unde s-a mai discutat despre această problemă.

EXPOSE
Old 24-03-2006, 11:49   #10
puterfixer

Membru

puterfixer's Avatar

puterfixer is on a distinguished road
Din seria „Viața bate filmul”, afaik în România poliția te poate reține fără motiv, „pentru cercetări”. De exemplu, să te bage din discotecă în dubă și să te țină la sediu până dimineață fiindcă n-ai avut buletinu' la tine. Discuția cu tovarășu' Costică Frunte-ngustă Caschetaru' trebuie să fie foarte abilă, că dacă te iei de el cu drepturile tale așa vezi niște bulane pe spinare... și încă n-am auzit de anularea unei arestări sau a unui proces din cauză de viciu de procedură prin comportament violent și abuziv al forțelor de ordine în momentul reținerii unui suspect.

Chiar dacă nu e semn, în spațiile private ai nevoie de încuviințarea proprietarului.
Old 24-03-2006, 11:52   #11
Sibelius

Admin

Sibelius's Avatar

Quote:
Originally Posted by hulubei
...Nu agreez să-mi fotografieze nimeni în detaliu casa ...
Sorry, dacă-i fotografiază doar exteriorul și dintr-un loc public....nu-i poți face nimic persoanei respective:

Quote:
Art. 209. - (1) Încălcarea dreptului la viață privată al unei persoane prin folosirea oricăror mijloace de interceptare de la distanță de date, informații, imagini sau sunete din interiorul locurilor menționate în art. 209 alin. (1), fără consimțământul persoanei care le folosește sau fără permisiunea legii, se pedepsește cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.
(2) Fotografierea sau filmarea din locuri publice a exteriorului unui imobil cu destinația de locuință, reședință sau casă de vacanță, aparținând oricărei persoane, nu constituie infracțiune.
Sursa - Codul penal

Quote:
Art. 188. - Obiectivele, zonele și locurile în care fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice se efectuează numai cu autorizare vor fi marcate cu indicatoare de interdicție în acest sens, care vor fi instalate prin grija instituțiilor cărora le aparțin, cu avizul de specialitate al organelor administrației publice locale.
Sursa - Anexă din 13/06/2002 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 485 din 05/07/2002 cuprinzând Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România

Singurul act în vigoare, în care se specifică în mod clar ce obiective nu pot fi fotografiate e ăsta :
Quote:
Decret nr. 780/1963

din 20/12/1963
Publicat in Buletinul Oficial nr. 23 din 25/12/1963

pentru modificarea art. 1 si 8 ale Decretului nr. 332/1958 privind reglementarea conditiilor de executare a unor lucrari de fotografiere, filmare si de arte plastice pe teritoriul Republicii Populare Romine

Consiliul de Stat al Republicii Populare Romine decreteaza:

Art. I. - Articolele 1 si 8 ale Decretului nr. 332 din 29 iulie 1958 privind reglementarea conditiilor de executare a unor lucrari de fotografiere, filmare si de arte plastice pe teritoriul Republicii Populare Romine, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Art. 1 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - Fotografierea, filmarea sau executarea de lucrari de arte plastice pe teritoriul Republicii Populare Romine, fara autorizatie speciala eliberata de catre Ministerul Afacerilor Interne, este interzisa daca priveste:
a) intreprinderile industriale care executa produse interesind apararea nationala sau sectii ale unor asemenea intreprinderi;
b) armamentul militar si tehnica de lupta, cu exceptia celor scoase la paradele militare;
c) constructiile militare de orice natura, poligoane, aerodroame si porturi militare.

Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care obiectivele enumerate mai sus sint in curs de construire".
2. Art. 8 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8. - Ministerul Afacerilor Interne va emite instructiuni de sanctionare a contraventiilor la prezentul decret cu amenzi administrative pina la 1000 lei".
Art. II. - Decretul nr. 332/1958 privind reglementarea conditiilor de executare a unor lucrari de fotografiere, filmare si de arte plastice pe teritoriul Republicii Populare Romine, astfel cum a fost modificat prin Decretul nr. 86/1960 si prin prezentul decret, se va republica.

Presedintele
Consiliului de Stat,
GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ

În celelalte acte normative sunt utilizați termeni generali, în genul: "obiective, zone sau locuri care prezintă importantă deosebită pentru protecția informațiilor secrete de stat"

EXPOSE
Old 24-03-2006, 12:30   #12
bakachan

Membru

bakachan's Avatar

bakachan is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to bakachan
hulubei, ti-e frica cumva ca-ti fura sufletul? Imi cam suna a ipocrizie...
Old 24-03-2006, 12:47   #13
Calauza

Membru

Calauza's Avatar

Calauza is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Calauza
Personal, am facut fotografii si in Tomis Mall si in Cimitirul Belu si in mag. Unirea si in statii de metrou si la Carrefour Orhideea in interior.

Chestie de noroc, presupun...

Singura data cand am avut probleme a fost acum cativa ani cand am incercat sa fac o fotografie de grup in gara in Iasi. Eu am fost oprit de un jandarm, un coleg de alaturi a reusit insa sa faca poza
Old 24-03-2006, 13:08   #14
cristi_m

Membru

cristi_m's Avatar

cristi_m is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by termita
Confirm metroul, explicația a fost "știți și Dvs., cu teroriștii ăștia... io nu știu ce să zic, mie mi-au spus de sus..." (un lucrător care a fost chemat de doamnele de sus și i s-a zis să mă oprească de la activități subversive )

in cazuri in care observati persoane care au:

"Tendinta unor persoane de a fotografia sau filma obiective importante sau aglomerate."

"Interesul unor persoane pentru studierea insistenta a unor locuri aglomerate (gari feroviare sau de metrou, aerogari, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale)"

trebuie apelata nu-mai-stiu-care-linie-fierbinte de combatare a terorismului

sursa:
http://www.sri.ro/pdfuri/20-12-2005-...Profil%209.pdf
Old 24-03-2006, 16:16   #15
termita

Membru

termita is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to termita Send a message via Skype to termita
Nu trebuie, ne roagă ei să ne implicăm, pentru siguranța tuturor.
termita is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2006, 16:17   #16
hulubei

Membru

Sibelius, eu am fotografiat în cimitir într-o zonă în care era liniște și pace. Nici măcar nu mi-am permis să mă duc cu aparatul în mână spre capelă unde se aflau îndoliații. Acolo era vorba în primul rând de alte principii care sunt respectate.
Atenție mare cu alineatul 1 și 2 din Art.209!

P.S. http://www.sri.ro/pdfuri/
Old 24-03-2006, 16:23   #17
Sibelius

Admin

Sibelius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sibelius
În cimitir fotografiam monumente. Parcă și tu ai ceva poze din cimitir. De ce le-ai făcut?
Nu aș fi chiar atât de morbid încât să fotografiez îngroparea altuia. Poate pentru ceremonia mea de final o să las o vorbă.

Cimitirul era pustiu. Nu exista "activitate specifică". Doar bodyguarzii își făceau de lucru aiurea. Când m-au interpelat fotografiam o pisică.

LE: N-am zis că fotografiam în capelă sau prin cavouri.

EXPOSE
Old 24-03-2006, 16:47   #18
hulubei

Membru

Am răspuns pe alt topic. Într-adevăr, situația ta în acest caz mi se pare hilară, răspunsul pentru ea îl găsești în celalat topic unde ajunsesem la aceeași discuție ca acum.
Old 24-03-2006, 17:20   #19
Sibelius

Admin

Sibelius's Avatar

Ai propus dincolo un storming.
Eu pot să-ți spun concluzia pe care am tras-o după ceva căutări prin legislația în vigoare. Nu sunt menționate (sau poate n-am găsit eu) obiectivele de importanță strategică, în afară de cele câteva menționate în legea de pe vremea lui Dej.

Obiectivele militare, da, sunt subiecte interzise fotografiatului.
Dacă vei fi puțin atent, vei vedea că aceste obiective au paza asigurată de armată sau jandarmerie, nu de firme obscure de bodyguarzi (așa cum sunt cei din gară - nu mă refer la polițiștii din secția gării ci la personalul care asigură "securitatea" gării)
Ambasadele au paza asigurată de jandarmi și de trupe antitero (unde este necesar).
Aeroporturile au pază asigurată de jandarmi (parcă, dacă nu de armată).
Podurile considerate strategice (vezi cel de la Cernavodă) au pază militară.
Barajele au pază militară.

Nu ți se pare cumva ciudat că unele obiective sunt păzite de organe ale statului și altele de firme private? Nu cumva doar cele care au paza asigurată de către jandarmerie sau armată sunt obiective strategice?
Întreb și eu, chiar nu-mi dau seama. Poate raționamentul meu e greșit.

EXPOSE
Old 24-03-2006, 17:50   #20
hulubei

Membru

Poliția s-a „privatizat” și ea. Iar dacă nu ești jurist, nu știu de ce vrei să-ți împui capul cu toate legile apărute total aiurea sub forme și locații aiurea.
Da, poate că ar trebui ca și gările să fie păzite de jandarmi, măcar ăia au ceva creștere și inteligență, nu cum sunt maimuțele de la firmele „private”.
Old 24-03-2006, 17:53   #21
dianielb

Membru

dianielb's Avatar

dianielb is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to dianielb
Din câte îmi duc aminte barajul de la Bicaz era păzit de jandarmi mai demult. Acum interesele au adus o firmă privată să facă pază la baraj (firmă mare din București care își mai desfășoară activitatea și prin alte locuri din țara), așa că nici nu mai sunt sigur dacă e punct strategic sau nu (eu zic că încă mai e)
Old 24-03-2006, 18:00   #22
Sibelius

Admin

Sibelius's Avatar

hulubei, mă întreb în legătură cu toate acestea pentru că eu mișun în căutare de cadre și cine știe când mai dau peste situații în genul celei de ieri.

Dacă mă trezesc că vine unul și-mi zice că n-am voie să fotografiez o stradă? Că se vede amplasamentul gurilor de canalizare sau că se văd țevile de gaz metan și eu, ca potențial terorist, le voi imortaliza în vederea unui atentat. Și, dacă aș gândi cum vrei tu, poate i-aș da dreptate.

De ce să nu dovedească întâi intenția criminală și apoi să mă acuze? Sau să-mi demonstreze că am încălcat legea ducându-mă la indicatorul cu fotografiatul interzis pe o rază de x metri. Și atunci, da, să mă bage la pârnaie că am încălcat regulamentele zonei.

EXPOSE
Old 24-03-2006, 18:19   #23
hulubei

Membru

Păi fără însemn nu te poate decât ruga frumos să ștergi ce ai făcut și dacă nu merge cu frumosul te baga la spital, tu te faci bine, îi dai în judecată, probabil pierzi, toată lumea e fericită
Old 27-03-2006, 14:50   #24
Kunzite

Membru

Kunzite is on a distinguished road
Hulubei, tot "in ajutorul nostru" e sa nu poti fotografia in parc, pentru ca asa vrea muschii lu' bategardu'? Sau sa nu-ti poti fotografia proprii copii, fara a fi arestat pentru pedofilie (cum se intampla intr-o tara de altfel tare libera si democratica)?
Ideologie comunista pe naiba....
Old 27-03-2006, 20:12   #25
cold_fire

Membru

cold_fire's Avatar

cold_fire is on a distinguished road
Am tras si in metrou, si in Bellu (desi acolo nu e nimic de pozat), in multe gari (Predeal, Brasov, Sinaia, Cluj, Peris mai nou) si in cel mai rau caz (Predeal) mi s-a cerut sa plec dupa o discutie ceva mai aprinsa. Altfel nu am avut probleme. E drept ca ma feresc sa trag subiecte "sensibile", dar pana acum nu mi s-au luat datele din buletin pt ca am fost vazut pozand.

In general ma folosesc de mult tupeu si de o poveste de acasa: "Buna ziua, sunt student la Jurnalism si fac un reportaj asupra ....... Ma puteti lasa sa fotografiez in ......... dvs?" Metoda da roade in ~ 8 cazuri din 10, faptul ca oamenii se simt usurati pt ca nu vor aparea in presa si ajuta un student (deocamdata e doar o minciunica, dar din septembrie va fi reala treaba) ma ajuta. In general poti fi mai repede acuzat de trespassing decat de faptul ca ai pozat ceva. Probabil in curand o sa-mi fac un mic album pe care sa-l port cu mine sa demonstrez ca sunt pozar, nu terorist, eventual sa imi fac si un tricou pe care sa scrie treaba asta.

D70s; FM2n; Micro-Nikkor-P 55/3.5 AI-d; Tokina 12-24/4 DX
cold_fire is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules